Vēlies ko garšīgu no krāsns? Praktiski padomi konservēšanā
Konservēšana ir tradicionāla metode pārtikas produktu ilgākai uzglabāšanai. Neatkarīgi no tā, vai tā ir negaidīti liela raža tavā dārzā vai lielveikala piedāvājums, ko vienkārši nevarēja nepirkt: konservēti pārtikas produkti ir lieliski krājumi, tie ir derīgi vairākus mēnešus, kā arī tādā veidā tiek samazināta produktu izmešana. Konservēšana cepeškrāsnī ir īpaši praktiska.
Saturs
- Kāpēc konservēt cepeškrāsnī?
- Kā notiek konservēšana?
- Instrukcijas: Konservēšana cepeškrāsnī
- Ko es varu konservēt cepeškrāsnī?

Kāpēc konservēt cepeškrāsnī?
Konservēšana cepeškrāsnī sākumā var šķist neparasta, taču tai ir daudz priekšrocību salīdzinājumā ar citām konservēšanas metodēm: Uz cepšanas paplātes var izvietot vairāk burku nekā parastā katlā, tāpēc vienlaikus var konservēt vairāk produktu. Tas ir īpaši svarīgi, ja ir daudz dažādu vai daudz konservējamu lietu.

Kā notiek konservēšana?
Konservēšanai tiek izmantotas fizikālās parādības - pārspiediens un vakuums. Kad konservējumus karsē cieši noslēgtās burkās, sākotnēji veidojas pārspiediens, jo burkā izplešas karstais gaiss un ūdens tvaiki. Burkām atdziestot, gaiss un tvaiks atkal saraujas. Tas rada vakuumu, kas būtībā “iesūc” vāku, hermētiski noslēdzot burku. Burku iepriekšēja sterilizēšana nodrošina, ka tajās nav baktēriju – konservētos produktus var uzglabāt gandrīz neierobežotu laiku.
Norādījumi: Konservēšana cepeškrāsnī
Pirms konservēšanas uzsākšanas ir jāsagatavo visi nepieciešamie piederumi, lai konservēšanas process noritētu raiti un bez stresa.
Iepirkumu un materiālu saraksts
- Konservēšanas burkas ar vākiem
- Trauku dvielis
- Pildīšanas piltuve
- Cepšanas paplāte vai cepešpanna
- Konservēšanas sastāvdaļas
- Cukurs, ja nepieciešams
- Šķidrums (ūdens, etiķis, buljons, sula vai vīns)

1. solis: burku sterilizēšana
Vispirms nepieciešams sterilizēt konservēšanas burkas. Lai to izdarītu, burkas var īslaicīgi novārīt karstā ūdenī vai izskalot ar verdošu ūdeni. Pēc tam burkas rūpīgi jānosusina. Vari arī 10 minūtes karsēt burkas ar skrūvējamiem vāciņiem cepeškrāsnī 180 °C temperatūrā. Vāri vākus un gumijas gredzenus 5 minūtes etiķūdenī, pēc tam novieto tos nožūšanai.

2. solis: pildījumu sagatavošana
Kamēr burkas karsējas vai atdziest cepeškrāsnī, vari pagatavot pildījumu. Atkarībā no izvēlētā konservējuma veida augļi un dārzeņi ir jānomazgā, jāizņem serdes vai kauliņš un jāsasmalcina. Mazi gabaliņi ir labāki nekā lieli gabali: jo tuvāk gabaliņi burkā atrodas viens otram, jo labāk tos var saglabāt.

3. solis: burku pildīšana
Kad burkas ir atdzisušas un izžuvušas, un ir sagatavots pildījums, burkas var piepildīt. Malām jābūt tīrām. Šim nolūkam var palīdzēt piltuve. Tad uz pildījuma uzlej atbilstošu šķidrumu. Pēc piepildīšanas augšpusē jāpaliek apmēram 2 cm vietai gaisam. Pēc iespējas ātrāk jāuzliek vāciņš un cieši jāpiegriež vai jānoslēdz.

4. solis: burku ievietošana cepeškrāsnī
Tagad sākas konservēšanas process. Ievieto noslēgtās burkas tauku paplātē un piepildi tās ar 2–3 cm auksta ūdens. Ievieto paplāti ar burkām cepeškrāsnī un iestati temperatūru. Nav iespējams kļūdīties, ja iestatīsi 175 °C un karsēšanu no augšas un apakšas. Tiklīdz ūdens paplātē sāk vārīties, izslēdz cepeškrāsni un atstāj burkas vēl uz 30 minūtēm.

5. solis: atdzesēšana un uzglabāšana
Izņem burkas no cepeškrāsns un ļauj tām atdzist. Pārbaudi, vai burkas ir patiešām cieši noslēgtas: Burkām ar atlokāmiem vākiem atbrīvo skavas, kā arī pacel tās aiz vāka. Ja konservēšana ir noritējusi veiksmīgi, vākam ir jāpaliek stingri vietā. Burkām ar metāla skrūvējamiem vākiem vakuumu var noteikt pēc tā, ka vāks ir nedaudz ievilkts uz iekšu. Ja viss ir kārtībā, vari burkas marķēt un uzglabāt vēsā vietā prom no tiešiem saules stariem.
Ko es varu konservēt cepeškrāsnī?
Runājot par konservēšanu cepeškrāsnī, radošumam nav robežu. Teorētiski vari konservēt jebko, kas ir garšīgs un kam nepieciešams ilgs uzglabāšanas laiks. Tomēr daži augļu un dārzeņu veidi ir īpaši populāri.

Augļi
Ir vairākas augļu konservēšanas iespējas: var konservēt gan veselus augļus, gan augļu gabaliņus, kurus pēc tam var pārvērst kompotā vai biezenī. Lai iegūtu labu rezultātu, augļiem vienmēr jābūt gataviem un bez bojājumiem. Kā šķidrumu izmanto cukurūdeni, vīnu vai augļu sulu. Atkarībā no gaumes var pievienot arī citronu sulu vai garšvielas, piemēram, kanēli.

Dārzeņi
Konservēt var jebkurus dārzeņus. Ja vēlies, dārzeņus vari iepriekš blanšēt, bet būtībā jebkuru dārzeņu veidu var konservēt arī neapstrādātu. Dārzeņu papildināšanai izmanto buljonu, tīru ūdeni, nedaudz etiķa un garšvielas.
Konservēšanai īpaši piemēroti ir šādi produkti:
Augļi | Dārzeņi | Citi |
|---|---|---|
Āboli, bumbieri, zemenes, ķirši, persiki, plūmes | Pupiņas, gurķi, kāposti, ķirbji, burkāni, tomāti, kabači | Buljoni, gaļa, kūkas, ievārījums, sulas, cūkgaļas tauki, mērces, desas |
Alternatīvas konservēšanai cepeškrāsnī
Konservēšanai cepeškrāsnī ir vairākas alternatīvas. Tradicionāli konservēšanu bieži vien veic katlā uz plīts. Konservēšanas burkas var arī ātri un viegli uzsildīt tvaicētājā vai spiediena katlā. Ja tev ir maz pacietības, vari izmantot burkas ar griežamu vāku: šādā gadījumā konservējumus iepilda nevis aukstus, bet karstus. Pēc tam burkas aizgriež un uz dažām minūtēm apgriež otrādi. Pēc tam burkas atkal apgriež otrādi un ļauj atdzist. Īstiem konservēšanas entuziastiem varētu būt piemērota īpaša konservēšanas iekārta.

