Iekšā vai ārā: kuriem augļiem un dārzeņiem vajadzētu atrasties ledusskapī?
Svaigi augļi un dārzeņi nodrošina mūs ar svarīgiem vitamīniem un uzturvielām. Tomēr tikai retajam cilvēkam ir iespēja un laiks, lai pirms ēdiena pagatavošanas iegādātos tieši tādu pārtiku, kāda nepieciešama katrai maltītei. Tāpēc pareiza augļu un dārzeņu uzglabāšana ir būtiska ikvienā virtuvē, kurā tiek regulāri gatavoti svaigi ēdieni. Ja Jums nav lielas pieliekamās telpas, jūs bieži vien mēdzat vienkārši novietot svaigus produktus ledusskapī. Aukstumā tomēr viss ilgāk saglabājas svaigs. Diemžēl, tas ir maldīgs priekšstats. Daudzi augļu un dārzeņu veidi nav piemēroti uzglabāšanai ledusskapī, savukārt citiem ir nepieciešams aukstums, lai tie uzreiz nesabojātos. Pareiza augļu un dārzeņu uzglabāšana ledusskapī nav īpaši sarežģīta, ja tiek ievēroti daži pamatnoteikumi.
Saturs
- Kāpēc ir svarīgi pareizi uzglabāt ledusskapī?
- Etilēns un tā loma augļu un dārzeņu uzglabāšanā
- Pareiza dārzeņu uzglabāšana ledusskapī
- Pareiza augļu uzglabāšana ledusskapī
- Pareiza sagrieztu augļu iepakošana un pareiza uzglabāšana
- Pieci padomi ilgākai svaiguma saglabāšanai.
Kāpēc ir svarīgi pareizi uzglabāt ledusskapī?
Etilēns un tā loma augļu un dārzeņu uzglabāšanā Pareiza dārzeņu uzglabāšana ledusskapī Pareiza augļu uzglabāšana ledusskapī Pareiza sagrieztu augļu iepakošana un pareiza uzglabāšana Pieci padomi ilgākai svaiguma saglabāšanai.
Etilēns un tā loma augļu un dārzeņu uzglabāšanā
Ikviens, kas nodarbojas ar augļu un dārzeņu glabāšanas un nogatavošanās procesu, agrāk vai vēlāk saskarsies ar tēmu par etilēnu. Etilēns ir gāze, kas izraisa nogatavošanās procesu un tādējādi izraisa ātrāku augļu un dārzeņu bojāšanos, ja tie nonāk saskarē ar to. Īpaši jutīgi pret etilēnu ir kāposti, un to derīguma termiņš ir daudz īsāks. Augļi un dārzeņi, kas izdala īpaši daudz etilēna un tāpēc jāuzglabā atsevišķi no citiem pārtikas produktiem, ir, piemēram, āboli, avokado, banāni, bumbieri, brokoļi, gurķi, kartupeļi, kivi, puravi, nektarīni, persiki, plūmes, tomāti. Etilēna ietekmi, protams, var izmantot arī savā labā: piemēram, nogatavojušos ābolus var uzglabāt blakus zaļiem banāniem, lai paātrinātu banānu nogatavošanās procesu.

Pareiza dārzeņu uzglabāšana ledusskapī
Lapu dārzeņus, piemēram, spinātus, ir ļoti vēlams uzglabāt ledusskapī. Tomēr arī citi dārzeņi visdrīzāk saglabāsies svaigi un kraukšķīgi zemā temperatūrā. Klasiskie dārzeņi, piemēram, tomāti, bieži tiek kļūdaini uzglabāti dārzeņu atvilktnē. Tomēr tur tie tiek pakļauti zemai temperatūrai, savukārt to garša vislabāk attīstās, ja tos uzglabā mērenā temperatūrā. Šo dārzeņu vieta ir ledusskapī: Ziedkāposti Pupiņas Brokoļi Zirņi Lociņi Kāļi (sarkanie kāposti, Briseles kāposti, baltie kāposti, Ķīnas kāposti) Kāļi (sarkanie kāposti, Briseles kāposti, baltie kāposti, Ķīnas kāposti) Kolrābji Redīsi Bietes Selerijas Sparģeļi Spināti Spināti
Nav jāuzglabā ledusskapī: 1) Pupiņas (lapu salāti, lapu salāti, aisberga salāti, aisberga salāti) Pupiņas (lapu salāti, lazdu salāti) Baklažāni Kartupeļi Kartupeļi Ķirbji Burkāni Burkāni Tomāti Zaļie kabači Sīpoli Sparģeļus uzglabāšanai ledusskapī ietin mitrā drānā. Salātus ar saknēm var uzglabāt ilgāk, ieliekot tos nelielā bļodā ar ūdeni. Svarīgi, lai lapas nebūtu ūdenī – citādi tās sabojāsies.

Pareiza augļu uzglabāšana ledusskapī
Uz augļiem attiecas šāds noteikums: eksotiskajiem augļiem, piemēram, mango, patīk siltums, tāpēc tos nedrīkst uzglabāt ledusskapī; savukārt vietējie augļi labi panes aukstumu. Ābolus var uzglabāt gan ledusskapī, gan istabas temperatūrā. Kauleņu uzglabāšanai noteicošā ir to gatavības pakāpe: gatavi augļi ir jāglabā ledusskapī, un tie pēc iespējas ātrāk jāapēd, bet augļus, kuriem vēl jānogatavojas, vislabāk uzglabāt istabas temperatūrā. Šo vieta ir ledusskapī: Kivi Rabarberi Kauleņi (aprikozes, ķirši, persiki, nektarīni, plūmes) Vīnogas
Nav jāuzglabā ledusskapī: Ananasi Banāni Mango Apelsīni Papaijas Citroni un citi citrusaugļi Citroni un citi citrusaugļi.

Pareiza sagrieztu augļu iepakošana un uzglabāšana
Augļus ne vienmēr uzglabā veselus uzreiz pēc iegādes. Arī sagrieztiem augļiem ir sava vieta ledusskapī. Neatkarīgi no tā, vai tie ir brokastu musli vai augļu kūkas cepšanas pārpalikumi, ir svarīgi tos pareizi iepakot un uzglabāt, lai sagriezti augļi saglabātos pēc iespējas ilgāk. Griezti augļi jāuzglabā labi noslēgtā kārbā vai pārklāti ar pārtikas plēvi. Jo mazāk papildu mitruma ir traukā, jo mazāks ir pelējuma risks. Tāpēc kārbas un kastes pirms lietošanas ir labi jāizžāvē. Ceturtdaļās vai astotdaļās sagrieztus ābolus var saturēt kopā ar gumiju. Tas nozīmē, ka šķēlītes mazāk saskaras ar gaisu.
Citronu sulas izmantošana pret krāsas maiņu
Kad augļi nonāk saskarē ar skābekli, uz griezuma virsmām bieži veidojas neglīti brūni iekrāsojumi. Tam nav nekāda sakara ar bojāšanos, taču tas izskatās nepatīkami. Lai novērstu krāsas maiņu, palīdz apsmidzināšana ar citrona sulu.

5 padomi ilgākai svaiguma saglabāšanai
1. padoms: Ja iespējams, augļi un dārzeņi jāuzglabā atsevišķi. Atšķirīgās prasības un etilēna izdalīšanās padara kopīgu uzglabāšanu nevēlamu.
2. padoms: Ideālā gadījumā mīkstie augļi jāuzglabā folijā, un tiem pēc iespējas mazāk jāsaskaras vienam ar otru. Pretējā gadījumā pelējuma sporas var ātri izplatīties.
3. padoms: Ja iespējams, augļi un dārzeņi jāmazgā un jāsagriež tikai īsi pirms patēriņa, lai maksimāli pagarinātu to glabāšanas laiku.
4. padoms: Dārzeņi, piemēram, burkāni vai redīsi, ilgāk saglabājas svaigi, ja tiem noņem zaļās lapas.
5. padoms: Sīpoli vienmēr jāuzglabā atsevišķi, jo daudzi augļi un dārzeņi ātri uzsūc aromātu.