Dažādas metodes sasmalcināta ledus pagatavošanai no ledus kubiņiem
Atsvaidzinoši dzērieni ir baudāmi ne tikai vasarā. Ja esi kokteiļu jaukšanas cienītājs, tad zini: daudzās receptēs sasmalcināts ledus ir galvenā sastāvdaļa, kas dzērienam piešķir gan garšu, gan vizuālo baudījumu. Lai gan vairāki lielveikali un degvielas uzpildes stacijas pārdod gatavu sasmalcinātu ledu, to ir iespējams pagatavot arī mājās – un ar diezgan vienkāršiem līdzekļiem. Bet kā tieši? Kuras metodes var izmantot un kas ir nepieciešams? Visus svarīgos faktus, padomus un ieteikumus par sasmalcinātu ledu atradīsi zemāk.
Kam var izmantot sasmalcinātu ledu?

Sasmalcināts ledus sastāv no mazākiem gabaliņiem nekā parastie ledus kubiņi, tāpēc tā saskares laukums ar dzērienu ir lielāks. Tas nodrošina ātrāku un efektīvāku atdzesēšanu, kā arī tas ir lieliski piemērots alkoholiskiem dzērieniem, smūtijiem, kokteiļiem un desertiem. Tas piešķir dzērieniem arī vizuālu efektu.
Lai gan sasmalcināts ledus parasti tiek gatavots no ledus kubiņiem, starp šiem diviem ledus veidiem ir vairākas atšķirības. Lielākā atšķirība ir tā, ka sasmalcināta ledus gabaliņu saskares virsma ar dzērienu ir daudz lielāka nekā parastajiem ledus kubiņiem. Tas nozīmē, ka siltums no dzēriena uz ledu pārnesas ātrāk, nodrošinot efektīvāku un ātrāku atdzesēšanu.
Sasmalcināts ledus ir lieliski piemērots alkoholisko dzērienu, augļu smūtiju, saldētu desertu un daudzu citu aukstu ēdienu atdzesēšanai. Piemēram, šādā veidā var nedaudz atšķaidīt kokteiļus ar augstu alkohola saturu. Papildus praktiskajai atdzesēšanas funkcijai, smalki sasmalcināts ledus piešķir dzērieniem un desertiem arī skaistu, dekoratīvu izskatu.
Kas ir nepieciešams sasmalcināta ledus pagatavošanai?
Lai mājās pagatavotu sasmalcinātu ledu, jebkurā gadījumā ir nepieciešami ledus kubiņi. Tos var iegādāties veikalā vai pagatavot pats. Ja tev nav ledus automāta, vari ērti izmantot ledus kubiņu formiņas – piepildi tās ar krāna ūdeni un ievieto saldētavā vai ledusskapja saldētavas nodalījumā. Lai iegūtu vislabāko garšu, pirms sasaldēšanas izfiltrē ūdeni. Kad ūdens ir pilnībā sasalis, ledus kubiņus var izņemt no formiņām un izmantot sasmalcināta ledus pagatavošanai. Kā alternatīvu ledus kubiņu pagatavošanai var izmantot arī speciālus saldēšanas maisiņus.
Trīs metodes sasmalcināta ledus pagatavošanai
Ir vairāki veidi, kā no ledus kubiņiem pagatavot sasmalcinātu ledu. Ja tev ir blenderis vai pat ledus smalcinātājs, vari izmantot šīs ierīces, lai ātri un vienkārši pagatavotu sasmalcinātu ledu. Tam var noderēt arī dažas sulu spiedes vai lēnas darbības sulu spiedes. Bet neuztraucies, pat ja tev šobrīd nav pie rokas virtuves tehnikas, tev nav jāatsakās no sasmalcināta ledus savos dzērienos. Tu vari sasmalcināt ledus kubiņus arī ar dvieli vai virtuves drānu un āmuru vai gaļas āmuru. Kā precīzi izmantot trīs dažādās pagatavošanas metodes, skaidrosim zemāk.
Ar blenderi
Ja tev ir blenderis, vari to izmantot sasmalcināta ledus pagatavošanai. Šī metode ir ātra un vienkārša, un neprasa daudz pūļu. Nākamajā rokasgrāmatā soli pa solim tiks paskaidrots, kā to izdarīt un kam pievērst uzmanību.

1. solis: Ledus kubiņu pagatavošana
Sagatavo ledus kubiņus ledus kubiņu formiņās. Tam atkarībā no ledusskapja temperatūras vajadzētu ieplānot vismaz divas stundas.

2. solis: Ledus kubiņu pievienošana blenderī
Ieliec blenderī 5–10 ledus kubiņus. Lai blenderis spētu sasmalcināt ledus kubiņu cieto kristālisko struktūru, tā jaudai jābūt vismaz 1000 vatiem un ātrumam vismaz 10 000 apgriezieniem minūtē.

3. solis: Pulsēšanas funkcijas ieslēgšana Ieslēdz blenderi.
Pievērs uzmanību, lai aktivizētu pulsēšanas funkciju (zināma arī kā ledus smalcināšanas funkcija), kas maina griešanas asmens ātrumu. Tādējādi veidojas skaists sasmalcināts ledus, nevis smalka ledus masa. Ja nepieciešams, vari pievienot nelielu daudzumu ūdens, lai ledus kubiņi mazāk saliptu.

4. solis: Sasmalcināta ledus ievietošana glāzēs
Ieliec pagatavoto sasmalcināto ledu glāzēs, lai to nekavējoties izmantotu, vai ievieto to traukā, kur ledu varēsi uzglabāt saldētavā vēlākai izmantošanai.
Ledus smalcinātāja lietošana
Ledus smalcinātājs – ko sauc arī par ledus dzirnaviņām vai ledus drupinātāju – ir virtuves ierīce, kas ir īpaši paredzēta sasmalcināta ledus pagatavošanai. Kopumā ledus smalcinātājus var iedalīt manuālajos un elektriskajos modeļos. Manuālie modeļi darbojas ar rokas kloķi, kas parasti liek kustēties rotējošam veltnim. Tas sasmalcina ledus kubiņus salīdzinoši lielos, bet vienmērīgos gabaliņos, kas ir labāk piemēroti kokteiļiem nekā desertiem. Manuālie ledus smalcinātāji ir labi piemēroti nelielam ledus daudzumam. Tomēr, ja nepieciešams liels daudzums sasmalcināta ledus, labāka izvēle ir elektriskais ledus smalcinātājs. Šādos modeļos rotējošs disks ar asmeņiem nogriež no ledus kubiņiem plānas šķēlītes. Šāds sasmalcināts ledus ir ļoti smalks un tāpēc salīdzinoši ātri kūst. Tas ir īpaši labi piemērots saldētu desertu pagatavošanai.

Ja tev šobrīd nav pie rokas blendera vai ledus smalcinātāja,
vari izmantot virtuves dvieli un āmuru, lai pagatavotu sasmalcinātu ledu bez virtuves ierīcēm. Novieto virtuves dvieli uz darba virsmas, izvieto ledus kubiņus no formiņām uz dvieļa. Izveido no dvieļa maisiņu, kas noturēs ledus kubiņus iekšā. Turi maisiņu nedaudz virs ledus kubiņiem un novieto to uz stabilas un cietas virsmas. Lai sasmalcinātu ledus kubiņus, vairākas reizes viegli sit pa maisiņu ar āmuru. Āmura vietā vari izmantot arī citus cietus priekšmetus – piemēram, kurpi, mīklas rulli vai gaļas āmuru.