Ziemassvētku cepetis

Sastāvdaļas

  • 500 ml gaļas buljons
  • 2 gab. lauru lapas
  • 1 ēdamkarote medus
  • 1 kg cūkgaļas cepetis (stilbs)
  • sāls, pipari
  • 3 gab. sīpoli
  • 2 gab. burkāni
  • 500 g virziņkāposti
  • 4 pētersīļu zariņi

Pagatavošana

  1. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 160 °C (karsēšanas režīms no augšas un apakšas). Ielejiet gaļas buljonu lielā cepeštraukā, pievienojiet lauru lapas un 1 ēdamkaroti medus un uzvāriet. Pēc tam ievietojiet cūkgaļas cepeti ar ādu uz leju cepeštraukā un sutiniet buljonā 25 minūtes uz vidējas uguns.
  2. Izņemiet cūkgaļas cepeti no cepeštrauka un krusteniski iegrieziet ādu. Pēc tam cūkgaļas cepeti no visām pusēm apkaisiet ar sāli un pipariem un atkal lieciet buljonā, ievietojiet karstā cepeškrāsnī un ļaujiet gatavoties 1 stundu un 30 minūtes. Ja nepieciešams, pievienojiet ūdeni.
  3. Notīriet sīpolu un sagrieziet gredzenos. Nomizojiet arī burkānus un sagrieziet šķēlēs. Notīriet un nomazgājiet virziņkāpostus un sagrieziet rupjās strēmelēs. Apcepiet dārzeņus pannā un pievienojiet cepetim īsi pirms pasniegšanas. Sajauciet 1 ēdamkaroti medus ar 20 ml ūdens un ieziediet ar to ādu. Cepiet cepeškrāsnī 180 °C vēl 30 minūtes.
  4. Kārtojiet uz šķīvjiem cepeti ar virziņkāpostiem un pārkaisiet ar sasmalcinātiem pētersīļiem.